Zprávy

Hungarian Baja 2017: Bedna za každou cenu nebyla prioritou

Minulý víkend se nesl pro tým Tatra Buggyra Racing ve znamení dalšího podniku
mistrovství světa v cross country Hungarian Baja. Přestože nově složená posádka
Šoltys – Kalina – Šikola při své premiéře závod nedokončila, s jejím účinkováním
panuje spokojenost.

Nová ekipa složená z absolutních nováčků, pilota Martina Šoltyse a palubního mechanika Tomáše Šikoly plus nestárnoucího veterána Josefa Kaliny, které přijel podpořit doMaďarska i Martin Kolomý stále čekající na návrat techniky ze Silk Way Rally, si vedla nadočekávání.
 
„Jak už jsme řekli před závodem. Z našeho pohledu byla letos Hungarian Bajanikoli o konečném výsledku, ale o možných dakarských perspektivách nově složenéposádky. V této chvíli se zdá, že to může v pohodě fungovat, což je pro mě zestrategického hlediska důležitější, než bedna za každou cenu,“ vysvětloval týmovýmanažer Jan Kalivoda. Přitom umístění na stupních vítězů se jevilo jako reálné i poté, cov předposlední etapě Tatra Phoenix pilotovaná Martinem Šoltysem prorazila ve velkérychlosti pneumatiku a došlo k několika poruchám řídícího systému.
 
„Až do té doby klucivedli, takže jsme řešili, jestli auto zprovoznit nebo nepokoušet osud a Martinovanamožená záda. Přestože poruchy byly snadno odstranitelné, rozhodli jsme se prodruhou variantu,“ potvrdil David Vršecký, přičemž odmítl prozradit, jak dopadlohlasování. „V této chvíli šla demokracie stranou. Nic proti Hungarian Baja, ale předtouto posádkou a Phoenixem stojí opravdu větší výzvy.“S rozhodnutím managementu se ztotožnil i Josef Kalina. „Měl jsem plnit roli navigátora ajakéhosi mentora v jedné osobě. S tak nezkušenou posádkou jsem závodil naposledv dakarských začátcích, což je opravdu hodně dávno. Pokud budu nominován na Dakar,rád to s nimi zase zkusím, což vypovídá o jejich kvalitách.
 
Martin ukázal, že zvládákombinaci taktiky a jízdy na krev, Tomáš byl po celou dobu v klidu, pracoval precizně.Jasně, Dakar je o něčem hodně jiném, ale v těch klucích to je.“I přes jisté zklamání z nedokončené premiéry byl nakonec spokojený i Martin Šoltys.„Původně to mělo být o seznámení s Phoenixem, pak jsem najednou vedl a dlouho tovypadalo na vítězství. Do toho přišel kámen a velký náraz, při kterém jsem si bolestivěhnul se zády, zároveň jsme prorazili přední pneumatiku, ale celkově se maďarská misepovedla“ konstatoval pilot s odstupem několika hodin. „Nevím, jestli mám vzhledemk minimálním zkušenostem nějaké právo na hodnocení, každopádně s celým týmem jsemsi sedl a Phoenix dokázal, že někdy umí opravdu i lítat.“

Přečtěte si také

Back to top button