Zprávy

Ergonomické vozíky zvyšují na dlouhých trasách výkon překládky

Po úspěšném uvedení nových nízkozdvižných a vysokozdvižných vozíků pro stojícího řidiče konstrukční řady SXH 20 a SXD 20 na trh v minulém roce, představuje nyní STILL odpovídající stroje pro sedícího řidiče vhodné pro přepravu na střední a velké vzdálenosti.

Nová konstrukční řada se skládá z nízkozdvižného vozíku pro sedícího řidiče FXH 20/25 N, vysokozdvižného vozíku    pro sedícího řidiče FXV 14/16 N a vysokozdvižného vozíku pro současnou práci ve dvou úrovních FXD 20 N. Ergonomicky uspořádané místo pro řidiče s pohodlným sedadlem a nastavitelnou podlahovou deskou poskytuje obsluze maximální komfort a přispívá tak k neunavující práci. Svůj um prokazují vozíky v náročných nasazeních v průmyslu. Vysokou disponibilitu zajišťují velké kapacity baterií a lithium-iontová technologie. 
 
Výhody hbitých vozíků se skrývají v detailech: Vozíky jsou vybaveny silným a spolehlivým 3kW trojfázovým pojezdovým motorem pracujícím s napětím 24 V. Bezúdržbový motor zaručuje nejen vysoký výkon, ale také nízkou spotřebu energie. Provozovatel profituje z vysokého výkonu překládky při nízkých provozních nákladech. Stroje mají s kapacitami baterií až 500 Ah dostatek energie pro práci ve vícesměnném provozu. Pro rychlou výměnu baterie je obsluze sériově k dispozici boční výměna baterie pomocí válečkové dráhy. Na přání jsou vozíky k dispozici i s Li-Ion bateriemi s kapacitami 205 Ah až 410 Ah. Snadno přístupná jsou ve vozících i místa pro provádění údržby, kterou tak lze provádět snadno a bez dlouhých prostojů.
 
Podvozek vozíků nové konstrukční řady je extrémně stabilní a skládá se z ocelového rámu tuhého v krutu, který stroje předurčuje pro náročná nasazení. Čtyřkolový podvozek zajišťuje dobrou trakci za všech podmínek a vysokou stabilitu. K vysokému výkonu překládky a bezpečné manipulaci s břemeny přispívají také zaoblené hroty vidlic, které umožňují rychlé najíždění do palet.
 
Velkou výhodou je rovněž vysoký komfort: Vozíky STILL jsou sériově vybaveny individuálně nastavitelnou podlahovou deskou a ergonomickým sedadlem řidiče, které spolehlivě absorbuje vibrace přenášené na tělo obsluhy. Po celou směnu je tak zajištěno, že práce nezatěžuje záda. Joystick 4 Plus navíc umožňuje velmi jemné a intuitivní ovládání hydrauliky. Procesy zvedání a spouštění i funkce pojezdu lze ovládat bez zatěžování zápěstí a bez přehmatávání. Své silné stránky projeví vozíky STILL i v těsných prostorách a v úzkých uličkách. Stará se o to elektrické řízení, které umožňuje jednoduché a precizní ovládání. Počet otočení volantu pro natočení kol o 180° lze nastavit individuálně. 
 
V oblasti bezpečnosti nastavuje STILL jako obvykle laťku vysoko: Osvědčené bezpečnostní prvky jako funkce Curve Speed Control, která pro bezpečné projíždění zatáček automaticky přizpůsobí rychlost jízdy podle úhlu natočení kol, a omezení rychlosti v závislosti na výšce zdvihu, zvyšují bezpečnost při zaskladňování a vyskladňování zboží a chrání obsluhu a břemeno. Se systémem STILL FleetManager 4.x je možné vytvořit individuální kontrolu přístupu, která zabraňuje neoprávněnému používání vozíků. Na přání je možné rovněž evidovat provozní data a šokové události. 
 
Výkonný nízkozdvižný vozík pro sedícího řidiče STILL FXH 20/25 N je s rychlostí jízdy až 12 km/h koncipován speciálně pro rychlou a bezpečnou horizontální přepravu břemen o hmotnosti až 2 500 kg. I při vysokém výkonu překládky přitom spotřebuje pouhých 0,5 kW/h. Je-li požadována ještě vyšší efektivita, lze aktivovat osvědčený režim pro zvýšení efektivity Blue-Q, který ušetří až dalších 7 % bez znatelného negativního vlivu na výkon. Inteligentní optimalizací charakteristiky pohonu se šetří energie přesně tam, kde to negativně neovlivňuje pracovní proces. 
 
Vysokozdvižný vozík pro sedícího řidiče STILL FXV 14/16 N dosáhne rychlosti jízdy 10 km/h a s nosností až 1 600 kg je koncipován pro obsluhu regálů a horizontální přepravu zboží do skladů nebo vyrovnávacích skladů. Vozík je ideální pro zaskladňování a vyskladňování zboží ve výškách zdvihu až 5 316 mm. 
 
Vysokozdvižný vozík STILL FXD 20 N je optimální pro manipulaci s břemeny citlivými na tlak, jako je například ovoce a zelenina. Vozík je vhodný k nakládání různě vysokých palet. S robustním vozíkem pro současnou práci ve dvou úrovních, který dosahuje rychlosti jízdy s břemenem a bez břemene až 10 km/h, je možné přepravovat a stohovat dvě palety současně. Síla vozíku ovšem spočívá v jeho flexibilitě: Vozíkem FXD 20 jako strojem pro současnou práci ve dvou úrovních, můžete přepravovat 1 000 kg na zdvihu stožáru a současně 1 000 kg na iniciálním zdvihu. Uživateli to přináší enormní úsporu času a vysoký výkon překládky.
 

Přečtěte si také

Back to top button