Zprávy

Ministr obrany Martin Stropnický symbolicky převzal další nové vozy TATRA pro Armádu České republiky

Začátkem tohoto týdne se konal slavnostní akt předání nových vozidel TATRA FORCE Armádě České republiky určených pro převoz těžkých minometů.

Akt se konal za účasti ministra obrany Martina Stropnického a šlo už o třetí velkou dodávku nákladních automobilů TATRA pro AČR od konce minulého roku.
Vojenské Centrum zabezpečení materiálem technických služeb ve Štěpánově na Olomoucku bylo v pondělí svědkem slavnostního předání 41 nových automobilů TATRA FORCE 8×8 do stavu Armády České republiky. Automobilka TATRA TRUCKS vozy předala přesně podle časového plánu, a potvrdila tak, že je spolehlivým partnerem AČR.
 
Ministr obrany Martin Stropnický symbolicky převzal klíče od tatrovek z rukou zástupců TATRA TRUCKS a holdingu CZECHOSLOVAK GROUP, včetně spolumajitele kopřivnické automobilky Jaroslava Strnada a jejího ředitele pro klíčové zákazníky Davida Pipala. „Vzhledem k aktuální bezpečnostní situaci je důležitá podpora domácího obranného průmyslu. Výrobní schopnosti na vlastním území mají pro stát strategický význam, a to ať už v podobě vlastních státních podniků, nebo prověřených komerčních dodavatelů,“ uvedl Martin Stropnický během předávacího aktu.
 
Čtyřnápravové vozy TATRA FORCE vybavené pancéřovanou čtyřdveřovou kabinou budou primárně sloužit k přepravě těžkých minometů vz.82 PRAM-L ráže 120 mm, v této roli nahradí letité a morálně i technicky zastaralé automobily Praga V3S. Minomet PRAM-L je u nových vozidel TATRA FORCE převážen na korbě společně se zásobou munice, k manipulaci s ním i municí slouží hydraulická rampa na zádi vozu. Minomet však může být přepravován i ve vleku za vozidlem na speciálním podvozku.
 
Pancéřované kabiny nových tater poskytují posádkám vysokou balistickou i protiminovou ochranu certifikovanou dle standardů NATO na úrovni Level 2a/b s možností navýšení ochrany až na stupeň Level 3a/b. Pancéřované kabiny se na vozidla montují přímo v kopřivnické automobilce a se standardním nepancéřovaným provedením kabin vozidel řady FORCE sdílejí interiérové prvky. Posádka vozu má také k dispozici speciální sedadla, která ji chrání před účinky výbuchu pod vozidlem. Ve střeše kabiny je otvor opatřený poklopem a lafetací, která umožňuje instalaci různých palných zbraní.
 
Nové tatry budou působit především u 4. brigády rychlého nasazení se sídlem v Žatci, 7. mechanizované brigády z Hranic i ve výcvikovém centru AČR ve Vyškově. „Jsme velmi rádi, že spolupráce armády a naší automobilky úspěšně pokračuje. Jsem si také jist, že se vojáci rychle přesvědčí, že udělali dobré rozhodnutí, když zvolili právě dnes předávané tatry. Pro nás je to navíc velmi důležitá reference při jednáních se zahraničními zákazníky. Vždy je totiž zajímá, jak se naše automobily osvědčují v domácí armádě,“ řekl David Pipal.
 
Celkem plánuje AČR letos odebrat 112 nákladních automobilů TATRA různých typů, například valníků se zvedacím čelem, nakladačů kontejnerů, plničů pohonných hmot, vyprošťovacích vozidel či dílenských vozů. Na konci minulého roku TATRA TRUCKS armádě předala s několikaměsíčním předstihem 26 kusů vozidel TATRA TACTIC v provedení valník na podvozku 6×6 se zadní zvedací rampou pro přepravu výzbroje i materiálu. Koncem letošního března pak následovala dodávka 18 nových vozidel TATRA FORCE určených pro přepravu vojáků nebo nejrůznějších nákladů po zpevněných komunikacích i v těžkém terénu. Česká armáda v současnosti používá přes 3 tisíc vozů TATRA v různých modifikacích.

Přečtěte si také

Back to top button