Zprávy

Linde Material Handling představila na Dnech pro bezpečnost a efektivitu nejmodernější technologie

Česká pobočka společnosti Linde Material Handling (Linde MH), výrobce manipulační techniky a poskytovatel logistických řešení, uspořádala Dny pro bezpečnost a efektivitu.

Akce zaměřená na novinky a trendy v oblasti efektivního skladování a bezpečného provozu ve skladech se konala v Brně a v Praze a oproti minulým ročníkům doznala výrazného rozšíření: program byl rozdělen do 4 samostatných sekcí a nabídl 16 přednášek a prezentací včetně praktických ukázek naživo. Dnů pro bezpečnost a efektivitu se zúčastnilo téměř 150 návštěvníků.
 
4 bloky prezentací
Program Dnů pro bezpečnost a efektivitu byl tematicky rozdělen do čtyř sekcí s řadou přednášek a s praktickými ukázkami. První sekce byla zaměřena na bezpečnost ve skladech. Linde MH zde představila nejmodernější bezpečnostní technologie a předvedla jejich fungování přímo na místě. V rámci druhé sekce, pojmenované Energy management, si návštěvníci mohli vyslechnout přednášky týkající se různých typů pohonu vozíků a srovnání jednotlivých technologií. Veškeré informace o manipulační technice nabídla třetí sekce, účastníci se dozvěděli, jak si vybrat správný druh manipulační techniky, jak si zajistit servis, kdy se vyplatí nákup použité techniky a kdy zase krátkodobý pronájem. Čtvrtá sekce se zaměřila na řešení skladů, zástupci Linde MH účastníky seznámili s možnostmi automatizace skladů a představili vozíky pro velmi úzké uličky. Jedním z témat byl také Průmysl 4.0.
 
European Safety Roadshow
Součástí programu byla i zastávka European Safety Roadshow, v rámci níž byla přestavena celá řada unikátních bezpečnostních prvků, které zamezují nehodám manipulační techniky. Jedním z nich byl například systém Linde BlueSpotTM. Jde o výstražné modré, případně červené světlo, které je upevněno na ochranném rámu vozíku a varuje chodce a ostatní řidiče před blížícím se vozíkem. Druhou variantou tohoto systému je výrazné varovné světlo na podlaze ve tvaru směrové šipky, která navíc indikuje směr jeho jízdy. Dalším bezpečnostním prvkem z dílny Linde MH, který byl na místě prezentován, byl bezpečnostní pás oranžové barvy OrangeBelt. Díky těmto výrazným pásům je na dálku viditelné, zda řidič pásy používá a zda je má správně zapnuté.
 
Praktické ukázky bezpečnostních systémů
Přímo na místě návštěvníci viděli, jak funguje bezpečnostní systém Linde Safety Pilot, který dokáže řidiče včas varovat před přetížením vozíku. Dalším bezpečnostním prvkem, který účastníci viděli na vlastní oči a mohli si ho i sami vyzkoušet, byl Dynamic Mast Control. Tento asistenční systém automaticky kompenzuje a minimalizuje výkyvy zvedacího sloupu vozíku prostřednictvím přesných protipohybů celého sloupu, které zajišťuje díky velmi přesnému elektrickému lineárnímu pohonu umístěnému v motoru. Dále byly představeny například funkce inovativního systému Linde Curve Assist, který automaticky reguluje rychlost vozíku v zatáčkách a zabraňuje tak převržení stroje.
 
Linde Safety Scan
Vůbec poprvé v ČR pak byla v rámci Dnů pro bezpečnost a efektivitu představena unikátní metodika Linde Safety Scan. Jedná se o speciální konzultantskou službu, kdy zkušení odborníci z Linde MH přímo v provozech s manipulační technikou vyhledávají a mapují potenciální bezpečnostní rizika. Následně vypracují analýzu a doporučí provozovateli technická řešení pro odstranění rizik a zvýšení bezpečnosti a současně pomáhají s jejich implementací. Odborníci Linde MH poté ověří účinnost provedených opatření a i nadále jsou se zákazníky v kontaktu, aby zajistili vysoký standard bezpečnosti v provozu z hlediska dlouhodobého horizontu.
 
Vývoj nehodovosti v provozech
Návštěvníci se také dozvěděli aktuální vývoj nehod a úrazovosti ve skladech, nové tipy a rady v oblasti bezpečnosti přinesla přednáška Jiřího Kysely, zástupce Státního úřadu inspekce práce.
 
„Dny pro bezpečnost a efektivitu jsou skvělou příležitostí pro setkání s našimi zákazníky na méně formální půdě, kdy jim mimo jiné prezentujeme nejmodernější technologie z oblasti interní logistiky, které učiní jejich provozy bezpečnější,“ uvádí Martin Petřík, vedoucí oddělení marketingu Linde Material Handling, a dodává, „současně nám ale i naši zákaznici přinášejí spoustu podnětů a postřehů z vlastní praxe, jež můžeme při vývoji nových produktů zúročit. Této zpětné vazby a vzájemné interakce si velmi ceníme a všem účastníkům akce za ni velmi děkujeme.“
 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button