Zprávy

O účast na MSV 2017 je velký zájem, pořadatelé očekávají další rekordně úspěšný ročník

Pět měsíců před zahájením 59. mezinárodního strojírenského veletrhu jsou nejžádanější plochy již vyprodány.

Pořadatelé předpokládají účast přibližně 1600 vystavujících firem, o sto více než ve srovnatelném roce 2015. Ze zahraničí opět přijede zhruba polovina vystavovatelů, přičemž největší zájem o účast mají dodavatelé obráběcích a tvářecích strojů, strojírenských materiálů či komponentů a technologií pro zpracování plastů.

Český trh je stále atraktivnější

Dlouhodobě rostoucí česká ekonomika láká k prezentaci na klíčovém průmyslovém veletrhu domácí i zahraniční výrobce. Nejvíce zahraničních přihlášek letos opět dorazilo z Německa a zajímavé je, že téměř pětina německých vystavovatelů se MSV zúčastní poprvé. Celková zahraniční účast pravděpodobně dosáhne stejně jako loni 50 procent, což MSV řadí k nejmezinárodnějším veletrhům v rámci České republiky i regionu. Velmi početně bude zastoupena Indie, která se stala oficiální partnerskou zemí MSV 2017. Její prezentace bude obdobně velkolepá jako loni čínská. Centrální expozice Indie obsadí téměř celý pavilon A1 a předběžně se očekává účast 150 indických firem. Ohlášeny jsou ještě další oficiální expozice, a to z Číny, Slovenska, Francie, Itálie, Rakouska, Koreje, Thajska a Polska. Oficiální účast připravuje také Bavorsko a na společném stánku “Mitteldeutschland” budou vystavovat tři spolkové země středního Německa: Sasko, Durynsko a Sasko-Anhaltsko.  

Přes 500 vystavovatelů v klíčovém oboru

Až třetina účastníků se představí v rámci oboru obráběcí a tvářecí stroje, nástroje, nářadí, svařování a povrchové úpravy. Tradiční velké vystavovatele obráběcích strojů návštěvníci najdou na obvyklých místech, jde o lídry oboru jako Tajmac-ZPS, Kovosvit MAS, Yamazaki Mazak, Misan, TOS-Kuřim, Alfleth, Strojírna Tyc a další. Nástroje pro obrábění představí firmy jako Gühring, Hoffmann, Schunk Intec nebo Neskan. V branži průmyslových pil nebudou chybět společnosti Pilous, Kaltenbach či Pegas-Gonda. Technologie pro tváření tradičně obsazují pavilon B, který je již dnes kompletně zaplněn. Oproti loňskému roku rozšířili plochu lídři oboru Trumpf a Bystronic. Italská firma Prima Power, která se doposud účastnila pouze v zastoupení, nyní chystávlastní expozici. Velkou plochu obsadí také nováček, korejská firma Simpac, která přiveze tvářecí stroj. Další nové firmy se hlásí z Turecka a Polska a vracejí se také vystavovatelé, kteří se několik let neúčastnili. Někteří noví zájemci proto dnes čekají, zda se v hale tvářecích strojů nějaké místo neuvolní.

Reprezentativní přehlídku nabídne také obor svařovací techniky s účastí firem jako Fronius, ABB, Cloos, Yaskawa či ARC-H, po třech letech se vrací firma Awac.
Technologie pro povrchové úpravy představí lídři oboru jako Surfin a Rösler Oberflächentechnik, z nových vystavovatelů se hlásí například společnosti Kulstof a maďarský CSC Jäklekémia Hungária.

Přibývá nových účastníků

Obor materiály a komponenty pro strojírenství je tradičně druhým největším a letos se zde hlásí i významní noví vystavovatelé, mj. firmy Aurubis Slovakia, Berardi Bullonerie, Clamason Slovakia, Euniké nebo Golpretech Czech Republic. Jde o společnosti z oblasti hutních materiálů a zpracování železa a neželezných kovů a výrobce či dodavatele ložisek, spojek, převodů a brzd. Po několika letech se na MSV vracejí také někteří dodavatelé spojovacích materiálů, v této branži se zřetelně rozšířila plocha a k významným vystavovatelům zde patří například Gesipa CZ. Opět budou přítomny také pravidelně se účastnící významné firmy na velkých plochách: ArcelorMittal Ostrava, Bibus, Italinox, ISD Dunaferr, Národní strojírenský klastr, Vítkovice Holding, ZKL a další.

Co do počtu přihlášek je třetím nejatraktivnějším oborem MSV 2017 zpracování plastů. V oboru plasty, pryže a kompozity se dlouhodobě zvyšuje zájem o účast stejně jako pronajatá výstavní plocha a přihlášeni již jsou všichni tradiční vystavovatelé, jmenovitě společnosti Arburg, Engel, Luger, Kuboušek, KUKA, Hasco, Mapro, BOCO nebo Stäubli. Desetina přihlášených bude vystavovat poprvé, vedle českých a slovenských firem jde o vystavovatele z Rakouska, Německa, Itálie a Turecka. Také obor chemie pro strojírenství letos očekává více vystavovatelů zejména v branži maziv a olejů. Tradičními účastníky zde jsou firmy jako Total, Sika nebo Fuchs Oil a někteřé další se na MSV po několika letech vracejí. Hlavním tématem MSV 2017 opět bude průřezový projekt Automatizace– prezentace měřící, řídicí, automatizační a regulační techniky napříč všemi obory. Samotný obor elektronika, automatizace a měřicí technika pak zůstává jedním z nejsilněji obsazených a návštěvníci se opět mohou těšit na řadu zajímavých novinek mj. i z oblasti robotizace. Zájem vystavovatelů zde roste a vracejí se i firmy, které na MSV několik let nevystavovaly.

Z tradičních účastníků nechybí firmy jako Olympus, Mitutoyo, Harting nebo Hexagon Metrology a noví vystavovatelé přijedou z České republiky a Itálie. Nováčci se ovšem hlásí ve všech oborech, v hydraulice a pneumatice je to například španělský Compresores Josval a další firmy z Německa či Maďarska. Rostoucí zájem o obor je znát také z návratu firem, které na MSV již dlouho nevystavovaly. Na druhé straně zde nechybí ani společnost Pfeiffer Vacuum Austria, která nevynechala ani jediný z dosavadních ročníků, a k přihlášeným lídrům oboru patří také firmy Pneumax a IMI International. Souběžně s MSV 2017 proběhnou také dva specializované veletrhy. Již 8. mezinárodní veletrh Transport a Logistika představí novinky v oborech, které úzce souvisejí prakticky s každou průmyslovou výrobou. Po úspěšné premiéře v roce 2015 se na výstaviště vrátí Mezinárodní veletrh technologií pro ochranu životního prostředí ENVITECH. Další informace o přípravách MSV 2017 naleznete na www.bvv.cz/msv.    

Přečtěte si také

Back to top button