Zprávy

cargo-partner společně s organizací Jugend Eine Welt podporují nemocnici v Sýrii a školu v Libanonu

Mezinárodní dopravní a logistická společnost cargo-partner a rakouská charitativní organizace Jugend Eine Welt od září 2015 spolupracují na projektu, který zajišťuje životně důležitou zdravotnickou péči pro Syřany zraněné ve válce a také základní vzdělání pro děti syrských uprchlíků v Libanonu.

Válka v Sýrii si vyžádala nesčetné oběti, mnoho zraněných a způsobila, že stále větší počty lidí prchají do sousedních zemí, kde hledají bezpečné místo k životu. V zemích sousedících se Sýrií, jako například v Libanonu, čelí uprchlíci hladu, chudobě a nedostatku zdravotnické péče. Přestože jsou zde k dispozici programy mezinárodní pomoci, nejsou dostatečné na tolik, aby pokryly základní potřeby všech uprchlíků. Mnoho Syřanů bojuje o přežití a jejich děti často nemají přístup ke školnímu vzdělání.
 
V této beznadějné situaci cítila společnost cargo-partner silnou potřebu pomoci. Od září 2015 proto CEO společnosti cargo-partner, pan Stefan Krauter, podporuje projekt, který řídí organizace Jugend Eine Welt, rakouská společnost poskytující pomoc, ve spolupráci se salesiánským řádem sester Dona Bosco. Projekt zahrnuje významnou podporu pro nemocnici v Sýrii a také pro školu v Libanonu.
 
Škola v obci Qartaba v Libanonu
Libanon je malá země, kde nyní žijí dva milióny syrských uprchlíků a salesiánský řád sester Dona Bosco zde v obci Qartaba poblíž syrské hranice provozuje základní školu. Kromě dětí z Libanonu tuto školu navštěvuje také více než 100 dětí syrských uprchlíků. Na počátku tohoto projektu byla škola na hranici svých kapacitních možností. Některé vyučovací hodiny se musely konat na chodbách nebo ve školní aule, tedy v prostorách, které nelze vytápět, přestože v této horské oblasti Libanonu jsou zimy velmi chladné. Momentálně se staví tři další třídy, které umožní, aby do školy mohlo chodit více dětí uprchlíků. Na konci roku 2015 navštěvovalo školu 195 dětí, včetně 120 dětí uprchlíků. Na podzim roku 2017 bude mít škola dostatek místa pro nejméně 250 dětí syrských uprchlíků a celkem ji bude navštěvovat 325 dětí.
 
Nemocnice v syrském Damašku
Řád sester Dona Bosco provozuje v hlavním syrském městě Damašku tzv. „Italskou nemocnici“ již déle než 100 let. Od roku 2011 se nemocnice soustřeďuje na poskytování zdravotní péče osobám raněným v syrské válce. Společnost cargo-partner darovala nemocnici více než 30.000 EUR, které byly použity na urgentní operace, nákup léků a poskytování základní finanční podpory pro zaměstnance nemocnice.
Reinhard Heiserer, ředitel organizace Jugend Eine Welt, uvedl: „Milióny lidí utíkají před válkou v Sýrii, zatímco situace těch, kteří zůstávají, je stále horší a horší. Naši partneři z řádu sester Dona Bosco těmto lidem v krizových oblastech neúnavně pomáhají. Starají se o těžce raněné a poskytují vzdělání dětem z nejchudších rodin – to vše s pomocí společnosti cargo-partner, za kterou jsme jim hluboce vděčni.”
 
Podpora pro denní centrum v Nitře na Slovensku
Slovenská pobočka cargo-partner a Jugend Eine Welt spolupracují již řadu let. V tomto roce společnost cargo-partner oznámila rozšíření své podpory pro denní centrum Dona Bosco pro malé děti a matky ve slovenské Nitře. Projekt měl původně probíhat od září 2014 do srpna 2016. Díky finanční podpoře  cargo-partner byl projekt prodloužen až do srpna 2018.

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button