Zprávy

Ministři Ťok, Brabec a Babiš jednali o klíčových dopravních stavbách D11, D35 a D6 se starosty dotčených obcí

Ministr dopravy Dan Ťok, ministr životního prostředí Richard Brabec a ministr financí Andrej Babiš dnes v Královehradeckém, Pardubickém a Středočeském kraji jednali o prioritních dopravních stavbách D11, D35 a D6. Jedná se o stavby, které získaly souhlasné stanovisko EIA ve zrychleném režimu. O těchto stavbách diskutovali s dotčenými zástupci krajů, měst a obcí.

Výstavba dálnic D11, D35 a D6 by měla být zahájena již v průběhu tohoto roku, v současné době zde probíhá výběrové řízení na realizaci stavby a činí se potřebné kroky k získání stavebního povolení. Zmiňované stavby jsou třemi z devíti prioritních staveb, u nichž vláda vyjednala výjimku ze zcela nového posuzování dopadů staveb na životní prostředí, tzv. EIA. Dalšími prioritními stavbami je D3 – obchvat Českých Budějovic, D3 v úseku Úsilné – Hodějovice a Hodějovice – Třebonín, D48 – obchvat Frýdku- Místku, D49 v úseku Hulín – Fryšták, D55 – obchvat Otrokovic, JV část, D1 v úseku Říkovice – Přerov a modernizace železniční trati Sudoměřice – Votice.
 
Žádost o stavební povolení pro D6 v květnu
U dálnice D6 v úsecích Nové Strašecí – Řevničov, D6 Řevničov – obchvat a D6 Lubenec – obchvat budou podány do května tohoto roku žádosti o stavební povolení. Vybudování dálnice výrazně přispěje ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti dopravy, ke zkrácení přepravní doby směrem k našim západním hranicím a umožní lepší spojení mezi ČR a SRN. Zároveň se zlepší možnost využití stávající silnice I/6 pro místní dopravu.
 
Na dálnici D35 bude zahájen záchranný archeologický výzkum
Na jaře tohoto roku bude na dálnici D35 v úsecích Opatovice nad Labem – Časy a Časy – Ostrov zahájen záchranný archeologický výzkum, který je nutnou podmínkou pro žádost o stavební povolení, výstavba by mohla začít na podzim,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok. Zejména chybějící část D35 mezi Hradcem Králové a Mohelnicí tvoří v návaznosti na dálnici D11 z Prahy páteřní část této komunikace. Počítá se zde s nejvyšší intenzitou dopravy z celé D35. Díky dostavbě této části dálnice D35 se uleví zejména obcím ležícím na současné silnici I/35. S postupnou dostavbou dalších úseků také vzroste atraktivita této silnice jako spojení středních a východní Čech se střední a severní Moravou.
 
Projektové dokumentace pro provádění stavby na D11
Na dálnici D11 v úseku Hradec Králové – Smiřice aktuálně probíhá zpracování projektové dokumentace pro provádění stavby, dokumentace by měla být odevzdána v květnu tohoto roku, zároveň již probíhá výběrové řízení na realizaci stavby. Dostavbou dálnice D11 a navazující dálnice D35 dojde k odlehčení dopravy na stávajících silnicích I/11 a I/33, v samotném Hradci Králové a odlehčí se také dálnici D1 ve směru Praha – střední a severní část Moravy. „Ke zprovoznění úseku D11 do Hradce Králové by mělo dojít už koncem srpna tohoto roku. U dvou navazujících úseků, tedy Hradec Králové-Smiřice a Smiřice-Jaroměř, začneme na jaře s archeologickým průzkumem, věříme tomu, že na mnoha místech bude ukončen do podzimu. Kolem září 2017 bychom zde mohli dělat hlavní stavební objekty, jako jsou křižovatky a mosty,“ dodal Ťok.
 
Během tohoto roku by měla začít nejen výstavba zmiňovaných dálnic, ale všech devíti prioritních projektů, pro které česká vláda v Bruselu vyjednala možnost neopakovat celý proces posuzování vlivu na životní prostředí (EIA), ale uskutečnit jen zjednodušené řízení.
 

Přečtěte si také

Back to top button