Zprávy

Pneumatiky na každém pátém voze nesplňují zákonem předepsanou hloubku dezénu

Významný podíl – zhruba dvacet procent – provozovaných osobních vozidel nesplňuje zákonem předepsanou hloubku dezénu pneumatik.

Ukázaly to výsledky další fáze výzkumu společnosti Goodyear Dunlop Tires Czech. Současně ovšem potvrdily, že se tento podíl v průběhu letošní teplé zimy nijak významně nezvýšil.
 
Při náhodné kontrole v centru Prahy provedl výzkumný tým na vozidlech měření hloubky dezénu pomocí digitálního hloubkoměru. Zjistil přitom, že stejně jako při posledním měření na začátku prosince zhruba každé páté pneumatiky na přední nápravě nesplňují zákonnou minimální hranici hloubky dezénu 4 milimetry, při níž pneumatiky přestávají být na zasněžené vozovce funkční. Ve většině případů se i v únoru jednalo jen o poměrně nízké překročení stanovené hodnoty, ale ani to není podle zákona přípustné a může být velmi nebezpečné.
Poměrně nízká byla ovšem u většiny kontrolovaných vozů rovněž rezerva, která jim do stanovené zákonné hranice zbývá – hloubka dezénu se nejvíce pohybovala kolem 5 milimetrů.
 
Pneumatiky se při jízdě opotřebovávají a hloubka dezénu nové pneumatiky se z původních nejčastěji osmi milimetrů za sezónu může v závislosti na využití snížit až o několik milimetrů. Při běžném provozu by sice řidičům mohl zbývající jeden milimetr dezénu do termínu výměny zimních pneumatik za letní stačit, ale v případě delších cest nebo cest do horských oblastí jim přesto naléhavě doporučujeme hloubku dezénu přeměřit a pneumatiky případně vyměnit,“ řekl k výsledkům průzkumu marketingový manažer Goodyear Dunlop Tires Czech pro Českou republiku a Slovensko Jiří Vodička. „Stále totiž platí, že čím menší hloubka dezénu, tím menší přilnavost, a už při stanovených čtyřech milimetrech by řidiči mohli mít třeba při jarních prázdninách na horách na případné čerstvě napadnuté sněhové pokrývce problém vůbec vyjet,“ dodal.
 
Každý dvacátý řidič už má jaro
 
Od poslední kontroly nicméně podstatně vzrostl podíl vozidel s letními pneumatikami, které jsou pro provoz v zimě nevhodné.  Zatímco v prosinci je výzkumný tým odhalil na každém padesátém voze, koncem února už byly v Praze na každém zhruba dvacátém voze kontrolovaného reprezentativního vzorku. Za jízdu na letních pneumatikách v nepříznivých zimních podmínkách nebo na označených úsecích silničních komunikací přitom řidičům ze strany Policie ČR hrozí bloková pokuta až ve výši 2000 Kč. Ještě větší risk pro ně ovšem představuje to, že pojišťovna jim má v případě nehody plné právo odmítnout pojistné plnění. „Podobné sankce řidičům samozřejmě až do konce března hrozí i v případě, že se prokáže, že jejich pneumatiky nesplňují zákonné požadavky na hloubku dezénu,“ uzavřel Jiří Vodička.
 
* * *  
Zimní pneumatiky mají měkčí směs a zaručují mnohem lepší trakci i brzdné vlastnosti na sněhu a ledu. Zákon řidičům ukládá povinnost vybavit jimi motorové vozidlo kategorie M nebo N v období mezi 1. listopadem a 31. březnem již od roku 2011. Povinnost platí, pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, ale i v případě, že vzhledem k povětrnostním podmínkám lze vznik takových nepříznivých podmínek během jízdy předpokládat. Minimální hloubka dezénu zimních pneumatik je zákonem stanovena na 4 milimetry. 

Přečtěte si také

Back to top button