Zprávy

Autem roku 2016 v České republice je Škoda Superb

Závěrečným galavečerem skončil již 22. ročník motoristické ankety Auto roku v České republice.

Loňské vítězství obhájila Škodovka, tentokrát s modelem Superb, který celkem s převahou porazil zbývající čtyři finalisty. A jak vidí letošní výsledky ankety jeden z jejich porotců?
 
Škoda Superb zvítězila celkem přesvědčivě, od 35 motoristických novinářů totiž získala 1422 bodů, přičemž druhý v pořadí Opel Astra obdržel 1125 bodů. Na třetím místě skončilo asi největší překvapení letošního ročníku, Subaru Levorg (v celé historii ankety je to vůbec poprvé, kdy se Subaru probojovalo do finále), které od novinářů obdrželo 1042 bodů. Čtvrté Volvo XC90 ohodnotila porota 851 body a na posledním místě skončil Ford Mustang s 810 body, pro nějž to je ale také úspěch.
 
Hned čtyři z pěti finalistů však uspěly v hlasování veřejnosti. Vedle novinářské ankety Auto roku totiž hlasují i fanoušci aut, kteří vybírají nejlepší auto v pěti kategoriích. Ford Mustang zvítězil mezi sportovními vozy, v početně nejnabitější kategorii velkoprostorových vozů a SUV zvítězilo Volvo XC90, nejlepším autem nižší střední třídy podle lidí je Opel Astra, mezi městskými vozy si prvenství odnesla Mazda CX-3 a Škoda Superb se stal králem mezi vozy střední a vyšší střední třídy.
 
Pro Subaru to byl letos opravdu úspěšný rok, protože jejich bezpečnostní systém EyeSight se stal Technickou inovací roku. Titulem Ekologické auto roku 2016 se pak stal plug-in hybrid Volkswagen Golf GTE. Vítězkou SMS soutěže o šek v hodnotě 300 000 Kč, určený k nákupu některého z nominovaných aut, je Ivanka Redková ze Zlína. Jak prozradila, pořídí si za něj Mazdu 2.
 
V letošním ročníku bylo nominováno celkem třicet automobilových novinek, které se na trhu objevily v průběhu loňského roku. V prvním kole z nich porotci vybrali pětici finalistů, ve druhém pak mezi ně rozdělili 150 bodů.
 
Letošní výsledky pohledem porotce
Vítězství Škody Superb je zasloužené, protože tohle auto je opravdu vydařené po všech stránkách. Dokazují to nejen prodejní výsledky a dlouhé čekací lhůty, ale také skutečnost, že se Superb probojoval i do finále Evropského auta roku Car of the Year 2016. Řada lidí asi namítne, že po loňském vítězství Fabie to má Škodovka jako české auto zajištěné dopředu. Jenže jak se říká, doma není nikdo prorokem. A o tom se Škoda Auto přesvědčila v roce 2014, kdy Octavii porazila Mazda 6. Opel Astra může být na druhé místo náležitě pyšný, i když si asi české vedení dělalo ještě vyšší ambice.
 
Osobně si myslím, že se tenhle vydařený kompakt svého ocenění, a to toho nejvyššího, dočká v Ženevě, kde se vyhlašuje Car of the Year. Největším překvapením je určitě třetí místo Subaru Levorg. Pro tuhle japonskou značku byl obrovský úspěch postup už jenom do finále. Totéž asi platí i pro Volvo XC90 a pátý Ford Mustang, který je důkazem, že čeští porotci, včetně mě, volí občas i srdcem. A ne jenom rozumem.
 
Rád bych ale napsal ještě pár řádků o anketě jako takové. V odborné novinářské porotě jsem nepřetržitě od roku 2006, takže letos jsem volil už po desáté, organizačně se na ní podílím šest let. A za tu dobu se anketa hodně proměnila. Když jsem volil poprvé, šlo o velmi prestižní záležitost a pro mě bylo velkou ctí se vůbec dostat do poroty. Slavnostní galavečer z vyhlášení se dokonce vysílal v přímém přenosu v televizi. Bohužel časy se změnily a i přes velkou snahu lidí, kteří se na pořádání ankety podílejí, její prestiž rok od roku upadá. Poslední přímý přenos se uskutečnil v roce 2008 z O2 arény. Klesá i zájem o čtenářskou soutěž, kde vítěz letos vyhrál šek na 300 000 korun na nákup některého z nominovaných aut. Dobrému jménu ankety určitě neprospělo ani rozdělení. Podobně jako byly dvě české Miss, tak jsme v naší malé zemi volili i dvě Auta roku.
 
To už je naštěstí minulost. Bohužel divák je zahlcen všemožnými anketami a televize, tedy hlavně ta veřejnoprávní, raději vysílá přímý přenos z vyhlášení Dobrovolný hasič roku a podobných akcí.
 
Z automobilu se stalo naprosto spotřební zboží, už to dávno není takový fenomén jako před deseti roky, kdy lidi hltali každou novinku. Dnes je jich tolik, že má problém se v tom vyznat novinář, natož laik. Pevně ale věřím, že má tato anketa smysl a nezanikne. Snad už jenom proto, že Česko coby automobilová velmoc, když už nemá žádný prestižní autosalón, tak by měla propagovat nová auta alespoň pomocí ankety. Ale bude to chtít nějakou změnu.“
 
Výsledky ankety Auto roku 2016 v České republice
1. Škoda Superb                     1422 bodů
2. Opel Astra                          1125 bodů
3. Subaru Levorg                   1042 bodů
4. Volvo XC90                       851 bodů
5. Ford Mustang                    810 bodů
 
Výsledky hlasování veřejnosti v rámci ankety Auto roku 2016 v České republice
Nižší střední třída
1.         Opel Astra
2.         Subaru Levorg
3.         Mini Clubman
 
Terénní a velkoprostorové vozy
1.         Volvo XC90
2.         Volkswagen Touran
3.         Land Rover Discovery Sport
 
Městské vozy
1.         Mazda CX-3
2.         Honda HR-V
3.         Mazda2
 
Střední a vyšší střední třída
1.         Škoda Superb
2.         Subaru Outback
3.         BMW 7
 
Sportovní vozy
1.         Ford Mustang
2.         Audi R8
3.         Mercedes-AMG GT
 
 
 
 

 

Přečtěte si také

Back to top button